vineri, 23 aprilie 2010

Proiectul noii legi a pensiilor. Cine câştigă, cine pierde?

- Interviu cu senatorul PD-L de Hunedoara, Dorin Păran -
Rep.: De ce o reformă a pensiilor, domnule senator?
Dorin Păran: Legea pensiilor propusă de Guvernul României se bazează pe principiul  contributivităţii, pensia va fi în funcţie de salar, nu de sporuri şi privilegii. În acest moment, la noi în ţară se plătesc 10 miliarde euro pentru pensii, adică 8% din produsul intern brut (PIB), iar deficitul asigurărilor sociale este de 1,5 miliarde euro, în mod concret, cele 10 miliarde nu se colectează în totalitate de la angajat şi anagajator, ci se colectează şi de la bugetul statului. Dacă statul trebuie să pună de la el banii pentru pensii, atunci rămânem fără fonduri pentru şcoli, spitale, biserici, drumuri etc. Trist este faptul că raportul dintre pensionari şi angajaţi este de 0,98 (pensionari) la unu (contribuabil), practic fiind aproape egalitate.
Rep.: Care ar fi, domnule Păran, urmările continuării actualului sistem al pensiilor?
Dorin Păran: Pot să vă spun, la modul cel mai limpede, că dacă continuăm în ritmul acesta şi nu facem o schimbare a sistemului de pensii riscăm o situaţie complicată, fără ca ţara să se mai poată dezvolta economic. De exemplu, Banca Mondială a prezentat recent un studiu în care spune că dacă rămânem la raportul actual dintre pensionari şi angajaţi, până în 2040 cheltuiala cu pensiile va fi de aproximativ 12% din PIB, în concluzie, o să avem din ce în ce mai puţini bani.
Rep.: Din punctul d-voastră de vedere, cine câştigă şi cine pierde de pe urma reformării sistemului de pensii?
Dorin Păran: Guvernul Boc şi-a asumat, în mod clar, promovarea legii pensiilor şi este perseverent cu acest proiect. Cetăţenii trebuie să ştie că nu se recalculează toate pensiile, ci se recalculează doar pensiile speciale – cele ale parlamentarilor, militarilor, magistraţilor şi a altor categorii de pensionari privilegiaţi. Referitor la militari, aş face o precizare necesară cu exemple concrete. Dintre militari, doar un segment redus va fi afectat. Avem 13.000 de cadre militare pensionate cu o pensie mai mică de 1.000 lei. Apoi, avem 45.000 de pensionari din sistemul militar cu pensii între 1.000, respectiv 2.000 lei şi mai avem 16.000 de pensionari militari cu pensii între 2.000 şi 3.000 lei. Aceste trei categorii de pensionari militari nu vor fi afectate de prevederile noii legi a pensiilor, pentru că nu vor pierde nici un leu din pensie, în schimb, cei care au pensii peste 3.000 lei vor intra în grila de recalculare (numărul acestora fiind în jur de 2.000 de persoane). În concluzie, într-adevăr vor pierde pensionarii cu pensiile de zeci şi sute de milioane, dar nu va pierde omul care are pensie de 700, 1.000 sau 2.000 lei. Important este ca lucrurile să se echilibreze din acest punct de vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu