Astăzi se împlinesc 25 de ani de la asasinarea de către Securitate a studentului Marius Neagoe din Simeria. Nici după un sfert de secol familia acestuia nu cunoaşte exact „filmul” evenimentelor din 30 aprilie 1985, iar verdictul „cazului Neagoe” a rămas acelaşi: „sinucidere”.
Cine a fost Marius Neagoe?
Născut în 1961, Marius Neagoe a fost fiul unui cunoscut chirurg de la Spitalul CFR din Simeria, Valer Neagoe. Provenea dintr-o familie cu o genealogie bogată, bunicii şi străbunicii din partea ambilor părinţi fiind preoţi din tată în fiu. A fost un adevărat „copil minune” şi a păstrat această imagine până în anii studenţiei. Viaţa i-a fost curmată brusc şi nefiresc în 1985, la 24 de ani, pe vremea când era student medicinist la Cluj Napoca.
Drumul spre moarte
În seara zilei de 30 aprilie 1985, studentul Marius Neagoe a plecat de la căminul 7 din complexul studenţesc Haşdeu spre gară pentru a ajunge acasă, la Simeria, unde avea să aibă loc aniversarea căsătoriei părinţilor săi, Elena – Steluţa şi Valer Neagoe. N-a mai ajuns acasă, iar părinţii l-au găsit a doua zi la morga Spitalului din Câmpia Turzii. Miliţienii le-au spus că tânărul s-a sinucis, aruncându-se în faţa unui tren, în apropierea Haltei Ploşcoş, la 12 kilometri de Câmpia Turzii.
Cum se ascund urmele
Împietriţi de durere părinţii nu au contestat iniţial modul în care a murit fiul lor. Curând au apărut semne că totul este o înscenare şi că făptuitorii încearcă să-şi acopere urmele. Mecanicul locomotivei care „a dat” peste Marius Neagoe a declarat şi a menţinut declaraţia ulterior, în ciuda presiunilor la care a fost supus, că tânărul nu a sărit în faţa trenului, ci era culcat pe linie şi nu a schiţat nici o mişcare pentru a arăta că este conştient. Modul în care a fost cercetat decesul lui Marius le-a confirmat apoi părinţilor cele mai negre temeri. Studentul fusese asasinat, iar mai apoi i s-a înscenat sinuciderea. Medicul legist care a efectuat autopsia a fixat încă de la început diagnosticul, fără a examina amănunţit cadavrul. Tatăl tânărului, chirurg cu experienţă care a asistat la autopsie a descoperit însă dovezi clare că fiul său fusese torturat înainte de a fi călcat de tren. Alte fotografii incriminatoare realizate în momentul anchetei au dispărut ulterior de la dosar. Chiar dosarul a fost trimis la topit în anul 2000, ştergându-se astfel toate urmele celor întâmplate la 30 aprilie 1985.
De ce a murit Marius?
Marius Neagoe a fost un student eminent. O dovedesc mediile generale cu care a promovat anii de studiu de la facultate. În acelaşi timp, Marius a fost şi un opozant al regimului comunist. „Ostilitatea” se traduce prin influenţa şi prestigiul de care dispunea printre studenţi şi pe care a refuzat să le pună în slujba puterii comuniste. Cu toate că a fost somat în mai multe rânduri să intre în PCR, Marius a refuzat sistematic. Era contrar naturii sale şi preceptelor morale pe care le dobândise „Nu pot trece peste convingerile mele. Nu aş mai fi eu, dacă m-aş înscrie, mai ales că ar fi trebuit să practic delaţiunea”. Mai mult decât atât, după cum s-a aflat mai târziu, Marius Neagoe a fost liderul unei organizaţii anticomuniste din care făceau parte mai mulţi studenţi clujeni. Toţi au murit ulterior, unii după 1989, în condiţii suspecte.
După Marius a urmat Alexandru
Unul dintre prietenii, colegii şi colaboratorii apropiaţi ai lui Marius a fost deveanul Alexandru Viciu. La trei ani după asasinarea lui Marius, Alexandru le-a mărturisit părinţilor acestuia că în seara zilei de 30 aprilie 1985 l-a însoţit o parte din drumul spre gară şi după ce s-au despărţit a văzut cum acesta a fost ridicat de pe stradă cu un ARO al Securităţii. Imediat după 1989, Alexandru Viciu, ajuns între timp medic şi crainic al postului de radio Europa Liberă s-a alăturat eforturilor familiei Neagoe pentru redeschiderea dosarului morţii lui Marius. A trimis o serie de memorii diverselor instituţii, dar fără nici un rezultat. În octombrie 1991, Alexandru a murit călcat de o maşină în faţa Spitalului din Deva. Concluzia anchetei poliţiştilor deveni: accident.
Cătălin Rişcuţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu