joi, 29 aprilie 2010

Liberalii hunedoreni în „zodia” lui Panţuru Viorel

- Mircea Moloţ şi-a dezvăluit relaţiile cu Securitatea - 
Nu am fost colaborator al Securităţii.” a afirmat Mircea Moloţ, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi al liberalilor hunedoreni într-o conferinţă de presă susţinută ieri.  În sprijinul afirmaţiei sale Moloţ a prezentat Decizia emisă în 2007 de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) care atestă că „nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste”, dar şi o serie de caracterizări deosebit de favorabile făcute de ofiţeri ai Securităţii cu care a colaborat. Conform actelor prezentate de liderul liberalilor, acesta a fost racolat de mai multe ori de către agenţii Securităţii, prima dată chiar în timpul liceului. Cu toate astea în mod misterios Moloţ a prezentat un document prin care era atestat faptul că nu a colaborat cu „poliţia politică” şi nu cu Securitatea.
A „colaborat” de două ori
Documentul a fost emis de către CNSAS în urma contestării deciziei dată anterior de către instituţie prin care se stabilea că Moloţ a fost colaborator al Securităţii. Din document rezultă că în relaţiile lui Mircea Moloţ cu Securitatea au existat două perioade, respectiv 1967 – 1969 şi 1974 – 1977. Astfel, în 1967 pe vremea când era în liceu Moloţ a fost recrutat
în calitate de colaborator deoarece „(...) organele noastre nu dispun de agentură de profilacţie (...) cu atât mai mult că în cadrul liceului „A. Vlaicu” (din Orăştie –n.red.) au avut loc o serie de aspecte negative (...) pentru a recunoaşte şi preveni la timp util orice acţiune de influenţare sau atragere a elevilor la acţiuni ostile regimului socialist din ţara noastră, sub orice formă ar fi ea”. Moloţ susţine că în dosar nu există nici o notă informativă din această perioadă. Preşedintele Consiliului Judeţean afirmă că nu a fost recrutat, nu a fost contactat de nimeni, nu a dat nici un fel de informaţii şi că nici măcar nu ştia în acea perioadă că figurează drept colaborator. Legătura cu Securitatea au încetat în 1977 deoarece actualul preşedinte al Consiliului Judeţean terminase liceul.
Moloţ riscă excluderea din partid
Conform unor surse din conducerea centrală a PNL, preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara, Mircea Moloţ riscă să fie exclus din partid. Istoricul  Marius Oprea a cerut oficial sudierea dosarului aflat la CNSAS şi a altor documente care nu au fost analizate în momentul în care a fost dată soluţia  de necolaborare cu poliţia politică. În arhivele CNSAS se află un dosar recent declasificat cu numărul Z8738/CNSAS/2004 care se referă la activitatea informativă a lui Mircea Moloţ. Se pare că documentele din acest dosar nu au fost luate în consideraţie de către membrii CNSAS în momentul în care au admis contestaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara şi au infirmat decizia iniţială de „colaborartor al Securităţii”. În aceste condiţii faptele săvârşite în trecut de Mircea Moloţ se încadrează în condiţiile de excludere din partid prevăzute de Statutul PNL, cap. III, art. 18 lit. „e”: „Sancţiunea excluderii unui membru din Partidul Naţional Liberal se poate aplica în una din următoarele situaţii: (…) dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator, informator sau ofiţer al fostei Securităţi”.
Nume conspirativ: PANŢURU VIOREL
Cea de-a doua perioadă de colaborare a fost mai consistentă. Astfel, la 29.01.1974, Mircea Moloţ a fost reactivat în calitate de colaborator cu numele conspirativ „Panţuru Viorel” deoarece „în rândul cadrelor didactice din Grupul Şcolar CSH se impune completarea reţelei informative (...)”. Din această perioadă sunt cuprinse în dosar mai multe documente. Astfel, există o notă olografă în care „colaboratorul” enumeră persoanele despre care poate oferi relaţii. În 20.04.1974 Mircea Moloţ a fost „avansat” printr-un raport cu propunere de trecere în categoria „informatorilor”. O activitate mai intensă este sugerată pentru perioada satisfacerii stagiului militar în 1975. În caracterizarea activităţii din această perioadă se arată că „în această perioadă el a desfăşurat o activitate informativă utilă, semnalând la timp deficienţele din evidenţa, păstrarea şi paza documentelor secrete, armamentului muniţiei şi substanţelor toxice de luptă, a informat despre comentariile ce se purtau cu privire la evenimentele interne şi externe, aspecte negative care influenţau starea de spirit (...) a unităţii”. O notă de caracterizare a informatorului Panţuru Viorel din 1977 arată că „pe perioada cât a activat ca informator a desfăşurat o activitate utilă organelor noastre, furnizându-ne materiale valoroase în legătură cu starea de spirit din cadrul Grupului Şcolar CSH.
„Nu-mi mai aduc aminte numele”
Dintre toate documentele aflate în dosar Mircea Moloţ recunoaşte ca aparţinându-i doar o notă informativă dactilografiată şi semnată, datată la 25.04.1974, prin care sursa informează despre o persoană aflată în supraveghere informativă generală că „a fost internat şi operat (...) şi că este în concediu medical”. Ca şi alte persoane aflate în situaţia sa, Mircea Moloţ nu-şi mai aduce aminte numele celui turnat. Potrivit lui Moloţ, toate celelalte materiale nu au fost „emanate” de el, ci sunt rodul „fanteziei” securiştilor. Cu o zi în urmă istoricul Marius Oprea confirmase într-adevăr că mapa cu notele informative lipseşte de la dosar. În baza acestor date, CNSAS „şi-a dat cu stângul în dreptul”, admiţând contestaţia formulată de Mircea Moloţ şi confirmând, nuanţat, că acesta nu a fost colaborator al poliţiei politice nu şi al Securităţii.
„Nu mă simt vinovat”
Mircea Moloţ nu regretă legăturile sale cu Securitatea. „Nu mă simt vinovat deloc de ceea ce am făcut. Sunt convins că şi astăzi atât Poliţia cât şi SRI –ul sau toate serviciile de informaţii lucrează la fel.”, spune Moloţ. Deşi Marius Oprea a afirmat că între timp la dosarul lui Mircea Moloţ s-ar putea să se fi adăugat noi documente, preşedintele Consiliului Judeţean neagă această posibilitate „Eu zic că nu este posibil pentru că altfel n-aş sta preşedinte al Consiliului Judeţean dacă aş şti că am aşa ceva şi l-aş ruga pe domnul MariusOprea dacă are aceste documente să vină cu ele, dar nu cu poveşti. ”. În acest context Moloţ a afirmat că îl va da în judecată pe istoric pentru calomnie.
„I-am urat sănătate, lui familiei şi copiilor”
Mircea Moloţ este convins că manifestarea organizată marţi a fost „regizată” la iniţiativa primarului Mircia Munteanu. „I-am dat un telefon domnului Munteanu şi l-am întrebat dacă în această noapte care a trecut a dormit bine, liniştit, mulţumit pentru faptele măreţe pe care le-a făcut. Mircea, te salut, să-ţi dea Dumnezeu sănătate şi ţie şi familiei, copiilor,părinţilor, la toţi!”. Moloţ afirmă că această campanie de prezentare a sa ca „informator” al securităţii a debutat din momentul depunerii candidaturii la şefia PNL Hunedoara. Potrivit lui Moloţ, primarul Devei a încercat să-l discrediteze în mai multe rânduri, colportând însă informaţii trunchiate. „Faptul că nu am reacţionat dur nu înseamnă că îl încurajez pe Mircia Munteanu. Eu fac însă politica „bunului simţ”.
Partidul ştia despre legăturile lui Moloţ cu Securitatea
Preşedintele Consiliului Judeţean afirmă că atât conducerea centrală a PNL cât şi membri PNL din judeţ ştiau despre legăturile pe care le-a avut cu Securitatea, pentru că le-a pus la dispoziţie decizia CNSAS. „Am adunat la Călan pe toţi cei care mă susţineau în demersurile mele pentru a deveni preşedintele partidului. Şi am spus, ăsta sunt, dacă credeţi că este un impediment îmi retrag candidatura. Răspunsul îl aveţi prin fapte: sunt preşedintele ales al filialei Hunedoara.”. Pentru a aplana conflictul din interiorul partidului, Moloţ a afirmat că este dispus să-şi dea demisia din Biroul Municipal şi la fel vor proceda şi alţi liberali pentru a-i da posibilitatea lui Mircia Muntean să-şi aleagă echipa cu care vrea să lucreze. Condiţia este redobândirea postului de viceprimar al Devei pierdut prin înlocuirea lui Florin Oancea cu Corina Oprişiu de la PD-L. Dacă acest obiectiv va fi îndeplinit, se va renunţa chiar şi la excluderea din partid a consilierilor liberali decisă cu câteva zile în urmă. Moloţ a mai afirmat că preşedintele PNL, Crin Antonescu este aşteptat să vină în judeţ săptămâna viitoare.
 
Nicolae Grecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu