joi, 29 aprilie 2010

Băcia – o comună într-o continuă dezvoltare


În ultimii ani locuitorii din Băcia beneficiază de acelaşi confort ca cei care locuiesc la oraş. Fondurile accesate de edili din programe guvernamentale sau ale UE s-au îndreptat spre sisteme de canalizare şi apă potabilă, reabilitarea străzilor, renovarea şcolilor şi chiar înfinţarea unui club pentru copii. Investiţile recente de care au avut parte locuitorii comunei Băcia au îmbunătăţit considerabil nivelul de trai al acestora. O mare parte dintre acestea au fost finalizate până în prezent, dar modernizarea comunei nu se va opri aici. Lucrările de reabilitare şi asfaltare a străzilor din satul Totia se apropie de final lucrările derulându-se pe ultimii 500 de metri de drum. De asemenea au fost pietruiţi 3,8 kilometrii de stradă în Băcia, Petreni şi Tâmpa. Din toamna anului trecut au început lucrările de înlocuire a conductei de apă potabilă care leagă comuna Băcia de magistrala principală.
Activităţi culturale pentru tinerii de toate vârstele
Pentru a anima viaţa culturală a comunei şi pentru a oferii tinerilor şansa de a participa la activităţi artistice şi educative primarul comunei a înfiinţat în urmă cu doi ani Clubul Copiilor. De la prichindeii de grădiniţă până la adolescenţi, tinerii din Băcia beneficiază de cursuri gratuite de limbi străine, dansuri de societate, dansuri populare, fotbal şi abilităţi practice. Copii înscrişi la club organizează spectacole artistice cu prilejul fiecărui eveniment important. Cel mai recent spectacol al copiilor a fost organizat duminica trecută cu prilejul prăznuirii hramului bisericii din Băcia. Şcoala din comună, precum şi grădiniţa au fost modernizate de curând. Cu toate astea, noul an şcolar va începe cu o surpriză pentru copiii de la grădiniţă. Primarul Băciei, Emil Rîşteiu doreşte să amenajeze pentru cei mici un teren de sport şi un loc de joacă. Toată investiţia va fi susţinută din bugetul local al primărie. De asemenea în decursul acestui an vor avea loc şi lucrări de reparaţii la câteva biserici din comună, în special la Biserica Ortodoxă din Tâmpa, care în 2012 va împlini 100 de ani.
Aspectul comunei este foarte important
Pe lângă campania de ecologizare a malului râului Strei, în care s-au strâns peste 250 de saci de gunoi precum şi amenajarea locurilor de agrement, edilul comunei acordă un interes deosebit şi aspectului localităţii pe care o gospodăreşte. Toate spaţile verzi din comună au fost amenajate în această primăvară. De asemenea iarba din faţa caselor este tunsă periodic de un angajat al primărie. Nu este primul an în care primarul comunei Băcia se îngrijeşte de spaţile verzi din faţa caselor. Inspirat de o acţiune întreprinsă de un primar al unei comune din Ungaria, Emil Rîşteiu doreşte ca locuitorii Băciei să se obişnuiască cu acest aspect îngrijit al comunităţi în care trăiesc, iar pe viitor să numai fie nevoie ca primăria să se ocupe de acest aspect.„Recunosc că ideea mi-a venit după ce am fost într-o vizită în comuna Domaszek din Ungaria. Acolo primăria s-a îngrijit de spaţile verzi din faţa fiecărei locuinţe. După o perioadă de câţiva ani a încetat să se mai ocupe. Atunci oamenii obişnuiţi cu aspectul îngrijit al comunei au început să aibă singuri grijă de felul în care arăta porţiunea din faţa casei. Administraţia locală premia periodic ce-a mai frumos amenajată grădină din faţa casei. Consider că oamenii din Băcia sunt foarte gospodari şi au un nivel decivilizaţie ridicat, iar pe viitor vor întreprinde singuri această acţiune.”, a completat Emil Rîşteiu, primarul comunei Băcia. În anii anteriori au fost amenajate şi două părculeţe de joacă pentru copii, unul în Băcia şi altul în satul Tâmpa. Toate costurile au fost susţinute din bugetul local al primăriei.
Modernizările vor continua şi pe viitor
Modernizarea comunei Băcia va continua şi pe viitor. Proiectele primarului Emil Rîşteiu vor îmbunătăţi modul de trai al locuitorilor din Băcia. Astfel printr-un proiect depus prin Ordonanţa 322, administraţia locală a comunei va primii finanţare pentru reabilitarea şi asfaltarea a şapte kilometri de stradă. Totodată vor fi renovate şi modernizate trei cămine culturale, respectiv cele din Tâmpa, Băcia şi Petreni. Valoarea totală a proiectului se ridică la două milioane şi jumătate de euro. Unul din obiectivele primarului Emil Rîşteiu este începerea lucrărilor la viitorul sediu al primăriei. În locul actualului sediu al primăriei va fi amenajat un spaţiu verde după ce vechea clădire va fi demolată. Primarul comunei Băcia doreşte să demareze lucrările de construire a noul sediul anul acesta. Proiectul va fi susţinut şi finanţat din bugetul de stat, valoarea acestuia ridicându-se la trei milioane de lei. Edilul din Băcia doreşte să vină şi în sprijinul agricultorilor printr-un proiect în urma căruia vor fi pietruiţi 30 de kilometrii de drum de câmp. „Referitor la acest proiect ar fi o problemă. În cazul în care nu primim finanţare pentru proiectul pe ordonanţa 322, pentru dezvoltarea infrastructurii, atunci vom atrage finanţare pentru pietruirea drumurilor de câmp. Din bugetul actual nu pot fi susţinute cheltuielile neeligibilie pentru ambele proiecte. Unul din ele va trebui amânat pentru anul viitor.”, a spus Emil Rîşteiu, primarul comunei Băcia.

Irina Năstase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu