luni, 26 aprilie 2010

Afaceri dubioase cu terenuri la Primăria Băiţa


Damian Diniş, primarul comunei Băiţa, „sparge” banul public în achiziţii făcute „după ureche” pe care încearcă apoi să le acopere cu documente. La iniţiativa edilului Primăria a cumpărat cu bani publici un teren pentru viitoarea staţie de epurare a apelor reziduale, fără a avea însă un studiu de fezabilitate. Cum suprafaţa de pământ achiziţionată nu era potrivită pentru lucrarea vizată, Diniş a mai cumpărat un teren de la acelaşi proprietar tot fără o documentaţie prealabilă. Întâmplător sau nu „unicul” vânzător de terenuri din Băiţa este Elena Avram soacra Crenguţei Avram, fost consilier local PSD şi angajat al Primăriei Băiţa în calitate de consultant pentru proiectele derulate din fonduri europene. O parte dintre consilierii locali cred că aceste achiziţii publice intră în sfera penalului şi cer autorităţilor abilitate să se autosesizeze.
Primarul Damian Diniş a achiziţionat o suprafaţă de pământ de 7.011 metri pătraţi, pentru care a plătit 31.831 lei. Achiziţia s-a făcut fără o documentare prealabilă, motiv pentru care primarul a aflat ulterior de la specialişti că terenul pe care l-a cumpărat nu este potrivit pentru construirea obiectivului propus. După ce a pricopsit Primăria cu un teren inutil, Diniş a propus consilierilor schimbarea destinaţiei în cea de spaţiu verde, urmând ca pe acel loc să se amenajeze un parc „pentru îmbunătăţirea calităţii aerului”. Soluţia bate binişor în ridicol în condiţiile în care două treimi din suprafaţa comunei Băiţa este acoperită de vegetaţie.
Consilierii PD-L contestă hotărârea primarului 
Damian Diniş a repetat isprava şi, fără să-i mai întrebe pe consilieri, tot fără un studiu de fezabilitate, a cumpărat de la acelaşi proprietar un alt teren în suprafaţă de 3.820 metri pătraţi pentru care a plătit 1,15 euro pe metru pătrat. În şedinţa consiliului local de la sfârşitul lunii martie, primarul a iniţiat un proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al comunei Băiţa a celui de-al doilea teren achiziţionat. La şedinţă au participat nouă consilieri din totalul de 13, iar hotărârea a fost adoptată (fără temei legal) cu şase voturi pentru şi trei abţineri. Potrivit legii administraţiei publice locale, hotărârile privind administrarea domeniului public şi privat sau organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţii se pot adopta doar cu votul a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie. Cum numărul legal de voturi pentru adoptarea proiectului nu a fost întrunit, adoptarea hotărârii nu este valabilă. Cei trei consilieri ai PD-L din Consiliul Local au contestat legalitatea hotărârii la Prefectura Hunedoara. „Am contestat adoptarea hotărârii de Consiliu pentru că nu s-a respectat legea. Acum aşteptăm răspunsul din partea Prefecturii”, a declarat Ioan Popa, consilier local din partea PD-L. Consilierii care contestă decizia Primarului de a achiziţiona terenul pentru Staţia de Epurare au mai aşteptat însă, în zadar o hotărâre a Prefecturii în cazul cumpărării primului teren dar reprezentanţii guvernului în teritoriu au considerat că achiziţia făcută fără existenţa unui studiu de fezabilitate este în deplină legalitate.
Damian Diniş, un primar uituc 
Primarul Damian Diniş nu vede nici o neregulă în modul în care s-au desfăşurat tranzacţiile cu terenuri. „Primul teren nu-mi mai aduc aminte exact când l-am cumpărat, cred că în 2008 sau 2009, dar nu în toamnă. Am vorbit cu proiectantul lucrării şi mi-a spus că terenul este bun, dar după ce l-am cumpărat a zis că nu ar fi chiar potrivit. Ca urmare, i-am schimbat destinaţia în aceea de parc. În ceea ce priveşte cel de-al doilea teren, într-adevăr consilierii PD-L au fost împotrivă gândindu-se că cine ştie ce afaceri sunt la mijloc. Au contestat la Prefectură şi am primit adresă că hotărârea de consiliu nu este legală. Dar nu văd nici o problemă, pentru că la viitoarea şedinţă vor veni toţi consilierii şi proiectul va fi adoptat în mod sigur”, ne-a asigurat primarul. Întrebat însă despre firma proiectantă a lucrării, primarul ne-a spus că nu–şi mai aduce aminte cum se numeşte. Organele de cercetare penală sunt singurele în măsură să „trateze” amnezia primarului pentru a risipi orice suspiciune privind modul în care s-au realizat aceste achiziţii publice.
 
Nicolae Grecu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu