Hunedorenii trăiesc foarte bine, dar numai prin reprezentanţii lor. Cei opt deputaţi din judeţul Hunedoara primesc lunar în total 228.753 de lei. În această sumă sunt incluse toate facilităţile la care au dreptul „aleşii poporului”: indemnizaţie, cheltuieli de cazare, transport şi diurnă, precum şi costurile de întreţinere a cabinetului parlamentar şi de salarizare a personalului angajat în acesta. În medie, un deputat hunedorean ia leafa a 47 de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Somnul în Camera Deputaţilor se plăteşte foarte bine. Cel puţin asta rezultă din cifrele date publicităţii de administraţia Camerei, informaţii care scot la iveală sume de bani absolut aberante pe care le cheltuiesc aleşii românilor. Unii dintre aceştia îşi pot justifica cheltuielile cu diverse deplasări sau acţiuni în folosul electoratului, dar cei mai mulţi încasează banii, făcând deconturi dubioase şi angajându-şi rudele în cabinetele parlamentare.
Pentru patru zile de muncă au încasat 29.876 de lei
Deputatul PSD Laurenţiu Nistor a încasat pe primele două luni ale acestui an 61.085 lei, în condiţiile în care în luna ianuarie Camera a lucrat doar patru zile pentru adoptarea Legii Bugetului. În lunile ianuarie şi februarie, Nistor nu a deschis gura în plenul Camerei Deputaţilor, nici nu a depus vreo interpelare în folosul electoratului care l-a trimis în Parlament. În întreaga sa activitate, deputatul Nistor a luat cuvântul în plenul Camerei doar de două ori – o dată când a depus jurământul, şi a susţinut cinci interpelări. În Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, comisie în care deputatul PSD este membru, activitatea sa este ca şi inexistentă, fiind un membru disciplinat al „maşinii de vot” PSD condusă de deputatul Mihai Tudose. Pentru această activitate deputatul Laurenţiu Nistor, ales în circumscripţia Brad - Valea Mureşului, a fost plătit în luna ianuarie cu o indemnizaţie netă de 4.906 lei pentru cele patru zile în care a fost prezent la şedinţele Camerei. Rezultă că alesul hunedorenilor a primit mai mult de 1.000 de lei pentru fiecare zi de odihnă în fotoliile comode din Palatul Parlamentului. Pe lângă indemnizaţie pentru cele patru zile lucrate în luna ianuarie, Nistor a beneficiat şi de 699 de lei diurnă pentru deplasare în Bucureşti, (174,75 de lei pe zi) şi 840 de lei diurnă pentru deplasare în teritoriu. Cele trei nopţi aferente zilelor de muncă ale deputatului Nistor au costat bugetul 8.506 lei iar transportul prin ţară – 2.287 de lei. Pe lângă aceste sume încasate direct de Nistor, „visteria” statului a mai fost păgubită cu 10.483 de lei, bani cheltuiţi pentru biroul parlamentar al deputatului. Din aceşti bani 4.979 lei au fost cheltuiţi pe materiale de întreţinere şi 5.364 lei pe salariile personalului angajat la Biroul Parlamentar.
Cu nevasta pe statul de plată
Nu cu mult mai activ, dar ceva mai „plimbăreţ” şi la fel de costisitor este deputatul PD-L (fost PNL) Ioan Timiş, ales în circumscripţia Haţeg – Călan. Deputatul, care a migrat de la liberali odată cu victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale, a luat cuvântul în această legislatură de nouă ori şi a semnat şase moţiuni, toate împotriva guvernului condus de Emil Boc, actualul său şef de partid. Timiş a încasat în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an de la bugetul Camerei suma de 58.591 lei, echivalentul a nu mai puţin de 97 de salarii minime pe economie. În mare parte, sumele cheltuite de „alesul haţeganilor” sunt structurate ca şi cele ale deputatului Laurenţiu Nistor, cu diferenţa că Timiş şi-a angajat propria soţie la Biroul Parlamentar cu un salariu de 1.500 de lei pe lună. De fapt, totalul cheltuielilor cu personalul Biroului Parlamentar se ridică la 2.505 lei pe lună.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu