vineri, 30 aprilie 2010

Liceul din Brad a pierdut peste un milion de euro din cauza lui Cazacu

Administraţia publică din Brad a „dat cu piciorul” unui proiect finanţat din fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. Reparaţiile clădirii Colegiului Naţional „Avram Iancu” mai au de aşteptat din cauza incompetenţei primarului Florin Cazacu şi a funcţionarilor din Primărie. Obţinerea finanţării europene în valoare de 1,2 milioane de euro, pentru un proiect de reabilitare a clădirii colegiului a fost ratată pentru că subalternii păstoriţi de Cazacu nu sunt în stare să întocmească un proiect eligibil. Clădirea care găzduieşte Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Brad a fost construită în perioada 1914 – 1921. La aproape un secol de la începerea construcţiei, clădirea are nevoie urgentă de o reparaţie capitală pentru că nu a fost reabilitată niciodată. Printr-un proiect din anii precedenţi, internatul şi cantina colegiului au fost modernizate. Tot atunci, colegiul a fost dotat cu o centrală termică. Intervenţii urgente necesită, însă, clădirea principală a colegiului, sala de sport, câteva construcţii anexe precum şi toate terenurile sportive ale instituţiei. Edificiul colegiului are nevoie de o hidroizolaţie a subsolului, repararea acoperişului, înlocuirea tâmplăriei interioare, recondiţionarea şi înlocuirea pardoselilor uzate. Se impune şi realizarea unei căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Sala de sport necesită refacerea hidroizolaţiei şi a reţelei de utilităţi, precum şi schimbarea suprafeţei pardoselei care este în prezent din parchet laminat. Terenul de fotbal are nevoie de un sistem de drenaj, iar terenurile de handbal, tenis şi baschet necesită turnarea unor noi suprafeţe de joc. Zidul de incintă al instituţiei trebuie refăcut, la fel ca şi toate împrejmuirile terenurilor sportive. Costurile reabilitării generale a unităţii de învăţământ se cifrează la 1,2 milioane euro.
Munca în zadar la Brad
Încă în urmă cu doi ani conducerea Colegiului Naţional „Avram Iancu” a făcut demersuri pentru realizarea documentaţiei în vederea obţinerii de fonduri necesare reabilitării. „În anul 2008 am comandat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea generală a clădirilor şi spaţiilor sportive, ca parte a unui proiect pentru obţinerea de fonduri europene. Studiul a fost plătit din fonduri proprii”, declară directorul Gavrilă Paşcu. Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma VISA S.A Petroşani şi a fost finalizat în luna martie 2009. Mai departe, studiul a ajuns pe masa primarului Florin Cazacu, pentru ca la iniţiativa acestuia să fie întocmit proiectul pentru accesarea de fonduri necesare realizării lucrărilor. Finanţarea urma să fie solicitată prin Programul Operaţional Regional (POR) pe axa prioritară 3, domeniul de intervenţie 3.4.
Proiect de 2,03 puncte
Proiectul a fost depus abia în luna septembrie 2009. Încă de la început a fost evident că este prost realizat având în vedere faptul că evaluatorii au solicitat două clarificări care nu au îmbunătăţit însă calitatea documentaţiei. La sfârşitul lunii noiembrie 2009, depunerea cererilor de finanţare pentru acest domeniu a fost suspendată, anulându-se astfel orice şansă de refacere a documentaţiei şi obţinere a finanţării. La sfârşitul lunii februarie 2010, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest informează Primăria municipiului Brad, în calitate de solicitant, că proiectul a obţinut 2,03 puncte şi a fost respins. Printre motivele respingerii proiectului cel mai des invocat este nerespectarea recomandărilor: „Analiza cost – beneficiu nu a fost întocmită conform recomandărilor din Ghidul Solicitantului, motiv pentru care proiectul a primit la acest capitol 0 puncte”.
 
Alexandru Avram

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu