Lider al echipei de handbal feminin Cetate Deva, Carmen Cartaş este una dintre cele mai iubite sportive din judeţ. Încă de mică ales să îşi canalizeze toată energia şi să-şi sacrifice timpul pe care îl are pentru a face performanţă în sport. Carmen Cartaş mărturiseşte că a optat pentru handbal mai mult din joacă în clasa a opta, în urma unei selecţii la care s-a înscris „doar pentru că erau mulţi copii acolo şi unde erau mulţi copii eram şi eu”. Din cele 40 de fete selectate în urma unui triaj periodic au rămas mai puţin de un sfert. Încă din primul an de liceu, Carmen Cartaş a jucat în lotul de junioare al unei echipe din Liga Naţională, la HCM Constanţa, apoi, următorii doi ani de liceu şi i-a petrecut la Râmnicu Vâlcea. Despărţirea de familie a fost grea, dar Carmen a ales calea performanţei. „Îmi era teamă când am plecat din Constanţa, de lângă familie. A fost greu pentru că îmi reveneau şi alte responsabilităţi. Trebuia să am grijă singură de mine. Pot spune că m-am maturizat cu mult înainte de vreme…”, a spune Carmen Cartaş.
În ultimul an de studii liceale, Carmen Cartaş s-a transferat la echipa de handbal Cetate Deva. Despre primul an petrecut alături de echipa de la poalele cetăţii, Carmen spune că i-a fost dificil să se acomodeze fiind şi cea mai tânără jucătoare din echipă. Sportiva crede că transferul la Deva este una din cele mai mari realizări ale sale prin faptul că, la vârsta de 18 ani, a ajuns titulară la o echipă din Liga I.
În ultimul an de studii liceale, Carmen Cartaş s-a transferat la echipa de handbal Cetate Deva. Despre primul an petrecut alături de echipa de la poalele cetăţii, Carmen spune că i-a fost dificil să se acomodeze fiind şi cea mai tânără jucătoare din echipă. Sportiva crede că transferul la Deva este una din cele mai mari realizări ale sale prin faptul că, la vârsta de 18 ani, a ajuns titulară la o echipă din Liga I.
Viaţa sportivă nu a făcut-o să neglijeze studiul
În paralel cu antrenamentele, Carmen Cartaş a acordat o mare importanţă învăţăturii. În perioada când juca la Râmnicu Vâlcea era motivată şi de antrenoarea echipei, care nu accepta la antrenament fetele care aveau note mici. „Periodic, fosta antrenoare ne verifica carnetele de note. Dacă nu învăţam bine nu ne primea la antrenament, fapt care mi-a fost de mare folos mai ales pentru examenul de bacalaureat când doar a trebuit să recapitulez materia.”, a spus Carmen Cartaş. Nici după absolvirea studiilor liceale Carmen nu a renunţat la învăţătură şi, în urmă cu doi ani, a absolvit studiile Facultăţii de Management Financiar Contabil la Deva. Acum face a doua facultate şi este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova. „Mulţi sportivi sunt prinşi de activitatea pe care o desfăşoară şi uneori ignoră importanţa pe care o are o diplomă de absolvire a unei facultăţi. După ce îmi închei cariera sportivă vreau să mă axez pe contabilitate pentru că mi-a plăcut foarte mult. Am luat în calcul şi posibilitatea de a fi antrenoare mai târziu,dar este foarte greu să găseşti un post. Majoritatea sportivilor s-au axat pe asta. Prefer să am şi o variantă alternativă.”, ne-a mărturisit Carmen Cartaş.
O zi din viaţa unei sportive de performanţă
Cariera sportivă implică multă muncă, antrenament şi sacrificiu. O zi din viaţa unei jucătoare profesioniste de handbal începe cu antrenamentul de dimineaţă. Urmează masa de prânz apoi odihnă pentru antrenamentul de seară. Timpul liber este aproape inexistent. „Nu prea avem timp de mare lucru. Odihna este foarte importanta. Dacă eşti obosită nu faci faţă la antrenament. Rareori mai ies cu fetele din echipă la câte un suc.”, spune Carmen Cartaş. Greutăţile întâmpinate de-a lungul carierei au făcut-o uneori să se gândească să renunţe la handbal, dar de fiecare dată pasiunea şi devotamentul au determinat-o să rămână în continuare alături de echipa sa. Pe parcursul activităţii sale sportive, Carmen Cartaş a fost desemnată de mai multe ori ca fiind ce-a mai bună marcatoare şi jucătoare a campionatului. Familia i-a fost mereu alături, cu toate că se întâlnesc de două sau trei ori pe an. Carmen mărturiseşte că uneori când era pe punctul de a se decide să renunţe, fratele său a convins-o să meargă mai departe. Şi echipa i-a fost alături în momentele dificile. „Cel mai grav a fost când m-am operat la umăr. Am avut un stagiu de recuperare şi apoi un altul de pregătire. Când eşti accidentat nu prea mai contezi pentru echipă, dar fetele şi antrenorul au fost alături de mine în acel moment. Îmi amintesc că mă simţeam inutilă şi eram terminată psihic, iar în momentul în care am avut voie de la medic să pot alerga am fost cea mai fericită. Pe parcurs m-am refăcut”, spune Carmen Cartaş.
„Carmen Cartaş este alături de Cetate Deva încă de la început. A ajutat enorm echipa şi dacă aş mai fi avut încă trei jucătoare ca şi ea neam fi clasat, categoric, printre primele trei locuri. Este un jucător de valoare şi cu mult caracter. Are demnitate şi onoare şi nu este interesată de partea financiară. Chiar şi atunci când se accidentează nu se dă înapoi. Dacă nu ar fi fost alte interese la mijloc Carmen ar fi fost titulară în lotul naţional, dar criteriile de selecţie sunt altele decât valoarea jucătorului.” - Marian Muntean, patronul echipei de handbal Cetate Deva.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu