O contribuţie majoră la instalarea acestei afecţiuni o are şi alimentaţia nesănătoasă din timpul iernii deoarece în acest sezon se consumă mai multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine. Acest lucru duce la crearea unui dezechilibru în organism şi astfel apare astenia de primăvară. Pe lângă aportul insuficient de vitamine şi minerale, alte cauze care duc la instalarea asteniei de primăvară sunt lipsa exerciţilor fizice şi bolile sezoniere ca de pildă gripa.
Un altfel de strategie de marketing
Astenia de primăvară este o reacţie a organismului perfect normală în perioada de primăvară, de asemenea ea este una temporală. Apariţia asteniei de primăvară poate fi prevenită prin consumul de alimente bogate în vitamine şi minerale (fructe şi legume) pe tot parcursul iernii. De asemenea şi exerciţile fizice, recomandate în tratarea asteniei pot fi efectuate şi în lunile geroase. Carenţa de vitamine a organismului se tratează de medic prin recomandarea unor suplimente nutritive. „Astenia de primăvară este mai mult o strategie de marketing a companiilor farmaceutice decât o afecţiune gravă. Nimic nu te împiedică să consumi fructe şi legume şi să ai o alimentaţie echilibrată şi în perioada iernii. Aceast simptom al primăverii pe care îl reimte organismul este normal, de asemenea este şi temporar. Oamenii trebuie să fie conştienţi că alimentaţia sănătoasă poate prevenii o mulţime de afecţiuni chiar mai grave”, recomandă Ioan Crişan, psiholog.
Simptome şi tratament
Există mai multe simptome care indică instalarea acestei afecţiuni. Cele mai frecvent întâlnite sunt stările continue de somnolenţă şi oboseală precum şi lipsa de energie şi a puterii de concentrare. De asemenea astenia de primăvară se manifestă prin stări de disconfort şi iritabilitate, lipsa tonusului, scăderea poftei de mâncare. Astenie de primăvară afectează şi starea psihică a persoanei afectate şi duce la apariţia sentimetului de vinovăţie, buimăceală uneori chiar până la apariţia nevoi de a plânge. În acestă perioadă dintre anotimpuri este recomandat consumul alimentelor bogate în vitamine, în mod special fructe şi legume. Odihna şi respectarea programului de somn sunt foarte importante în depăşirea perioadei de astenie, precum şi exerciţile fizice. Datorită carenţelor de vitamine şi minerale din corp, medici recomandă suplimentele nutritive.
Astenia de primăvară poate cauza depresia
Una din consecinţele asteniei de primăvară este instalarea depresie. Aceasta se manifestă prin perioade de tristeţe îndelungate, mâhnire, lipsa stimei de sine. Instalarea depresiei afectează atât sănătatea fizică, cât şi comportamentul, perfomanţele intelectuale şi activitatea socială. Tratarea depresie implică intervenţia medicului psihiatru care stabileşte tipul de medicament necesar pentru tratarea acestei afecţiuni. O altă modalitate de tratament este psihoterapia care ajută pacientul să depăşească starea depresivă.
„Mediul social poate influenţa la rândul său intalarea asteniei de primăvară. Un mediu solicitant poate duce la crearea unui dezechilibru al organismului. Modul de viaţă al oamenilor, care în general este unul nesănătos, precum şi tendinţele de ipohondrism încurajează lansarea pe piaţă a unor suplimente nutritive intens promovate. Din perioada de iarnă corpul iese cu oarece carenţe de vitamine care pot duce la astenie chiar până la depresie, dar acestea pot fi compensate prin consumul de fructe şi legume, fără a apela la medicamente.” - psiholog Ioan Crișan.
Irina Năstase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu