duminică, 7 martie 2010

Familia Hada a pus mâna pe banii Hunedoarei


Un raport al Curţii de Conturi, dat publicităţii recent, arată că bugetul local al municipiului Hunedoara a fost păgubit în perioada august 2008 – mai 2009, cu peste 500 de mii de lei. Aparent vinovat pentru “gaura” din visteria hunedoarei este un angajat al biroului de Achiziţii Publice. În realitate persoana acuzată este doar un “ţap ispăşitor” scos în faţă de primarul Ovidiu Hada şi viceprimarul Dan Robert.


Fostul angajat al Primăriei Hunedoara, Ioan Ţiplea acuzat că ar fi sustras prin diverse inginerii financiare suma de 518.395,76 lei din conturile municipalităţii, recunoaşte o parte din faptele de care este acuzat, dar susţine că a fost instigat de cei doi edili Ovidiu Hada şi Dan Robert.

Licitaţii doar pentru prietenii edililor

Ioan Ţiplea a fost angajat în Primăria Hunedoara de către primarul Ovidiu Hada în luna august a anului 2008. Încă de la început a fost pus de către cei doi edili să comită diverse nereguli. “Licitaţile care erau organizate la Primăria Hunedoara erau câştigate doar de firmele agreate de cei doi. (Ovidiu Hada şi Dan Robert – n.red) Caietele de sarcini erau făcute în aşa fel încât la licitaţie puteau să participe doar firmele care trebuiau să câştige. De multe ori am primit pe e-mail caiete de sarcini gata făcute de diveşi participanţi la licitaţii pe care trebuia doar să le postez pe SEAP”, povesteşte Ţiplea. De fapt şi problemele fostului angajat al Primăriei cu cei doi şefi au început tot de la o licitaţie. “Am intrat fără să vreau într-o divergenţă a primarului şi viceprimarului referitoare la licitaţia pentru reabilitarea tronsonului de drum Peştiş – Hunedoara. Cei doi nu s-au înţeles cu privire la firma căruia să-i fie atribuită lucrarea. Nu am vrut să fac anumite jocuri şi de aici mi se trage duşmănia lor” susţine fostul angajat al Primăriei Hunedoara.

Maranatha, canalul prin care curg banii publici în buzunarul lui Hada

Printre alte nereguli semnalate de Curtea de Conturi se numără şi închirierea unui buldo-escavator de către Primăria Hunedoara de la T&R LOGISTICS PLASTICO SRL, una din firmele controlate de Ţiplea. În realitate firma menţionată nu a fost decât un intermediar prin care sume între 15.200 şi 30.000 de lei pe lună se scurgeau din bugetul local în conturile Asociaţiei Maranatha, patronată de Gligor Hada, tatăl primarului municipiului Hunedoara. În anul 2008 a fost încheiat un contract de închiriere pentru un buldo-escavator între Asociaţia Maranatha, controlată de Gligor Hada şi firma T&R LOGISTICS PLASTICO SRL. Contractul, foarte sumar redactat, prevedea o chirie de 90 de lei pe oră, fără să fie stipulate dacă termenul de “ oră” se referă la posesia efectivă a utilajului sau perioada de funcţionare a acestuia. Utilajul, despre care nimeni nu ştie dacă a fost utilizat măcar un minut în folosul comunităţii i-ar fi putut aduce tatălui primarului Ovidiu Hada 788.400 de lei pe an. “Nici nu am văzut cum arată buldo-escavatorul respectiv. Am încheiat un contract cu Asociaţia Maranatha, pentru utilajul respectiv. Apoi între firma T&R LOGISTICS PLASTICO SRL şi Primăria Hunedoara a fost încheiat un alt contract. Banii pe care-i primeam de la Primărie îi plăteam Asociaţiei. Am toate ordinele de plată prin care am făcut aceste plăţi, cea mai mică sumă fiind de 15.210 lei”, susţine Ioan Ţiplea.

Comisioane egale, 20 la sută, pentru Hada şi Dan Robert

Fostul angajat al Primăriei Hunedoara recunoaşte că, instigat de cei doi edili a mai comis anumite neregului. Una dintre acestea a fost achiziţionarea de diverse materiale prin firme intermediare şi umflarea preţului acestora. Folosirea de intermediari în vederea achiziţionării de materiale era necesară pentru ca primarul şi viceprimarul să-şi încaseze comisioane de câte 20 la sută din fiecare achiziţie. “Am cumpărat prin firma controlată de mine diverse materiale. Am pentru fiecare dintre acestea acte de însoţire a mărfii şi de recepţie semnate de persoanele care au preluat materialele. De asemenea menţionez că preţurile materialelor au fost acceptate de conducerea Primăriei. Eram nevoit să pun un adaos de cel puţin 40 la sută pentru a putea să ofer comisionul pe care-l pretindeau atât primarul cât şi viceprimarul” povesteşte Ioan Ţiplea. Multe dintre materialele cumpărate de Primărie nu au ajuns să fie folosite la lucrările comunitare ci au fost destinate unor investiţii personale ale celor doi edili.

În ediţia de mâine vom reveni cu amănunte despre relaţia dintre firmele soţiei viceprimarului Dan Robert, Alexandrina Coşereanu şi banii din visteria Hunedoarei şi cu alte inginerii financiare ale celor doi edili din municipiul de pe Cerna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu