duminică, 7 martie 2010

Familia Hada a pus mâna pe banii Hunedoarei


Un raport al Curţii de Conturi, dat publicităţii recent, arată că bugetul local al municipiului Hunedoara a fost păgubit în perioada august 2008 – mai 2009, cu peste 500 de mii de lei. Aparent vinovat pentru “gaura” din visteria hunedoarei este un angajat al biroului de Achiziţii Publice. În realitate persoana acuzată este doar un “ţap ispăşitor” scos în faţă de primarul Ovidiu Hada şi viceprimarul Dan Robert.


Fostul angajat al Primăriei Hunedoara, Ioan Ţiplea acuzat că ar fi sustras prin diverse inginerii financiare suma de 518.395,76 lei din conturile municipalităţii, recunoaşte o parte din faptele de care este acuzat, dar susţine că a fost instigat de cei doi edili Ovidiu Hada şi Dan Robert.

Licitaţii doar pentru prietenii edililor

Ioan Ţiplea a fost angajat în Primăria Hunedoara de către primarul Ovidiu Hada în luna august a anului 2008. Încă de la început a fost pus de către cei doi edili să comită diverse nereguli. “Licitaţile care erau organizate la Primăria Hunedoara erau câştigate doar de firmele agreate de cei doi. (Ovidiu Hada şi Dan Robert – n.red) Caietele de sarcini erau făcute în aşa fel încât la licitaţie puteau să participe doar firmele care trebuiau să câştige. De multe ori am primit pe e-mail caiete de sarcini gata făcute de diveşi participanţi la licitaţii pe care trebuia doar să le postez pe SEAP”, povesteşte Ţiplea. De fapt şi problemele fostului angajat al Primăriei cu cei doi şefi au început tot de la o licitaţie. “Am intrat fără să vreau într-o divergenţă a primarului şi viceprimarului referitoare la licitaţia pentru reabilitarea tronsonului de drum Peştiş – Hunedoara. Cei doi nu s-au înţeles cu privire la firma căruia să-i fie atribuită lucrarea. Nu am vrut să fac anumite jocuri şi de aici mi se trage duşmănia lor” susţine fostul angajat al Primăriei Hunedoara.

Maranatha, canalul prin care curg banii publici în buzunarul lui Hada

Printre alte nereguli semnalate de Curtea de Conturi se numără şi închirierea unui buldo-escavator de către Primăria Hunedoara de la T&R LOGISTICS PLASTICO SRL, una din firmele controlate de Ţiplea. În realitate firma menţionată nu a fost decât un intermediar prin care sume între 15.200 şi 30.000 de lei pe lună se scurgeau din bugetul local în conturile Asociaţiei Maranatha, patronată de Gligor Hada, tatăl primarului municipiului Hunedoara. În anul 2008 a fost încheiat un contract de închiriere pentru un buldo-escavator între Asociaţia Maranatha, controlată de Gligor Hada şi firma T&R LOGISTICS PLASTICO SRL. Contractul, foarte sumar redactat, prevedea o chirie de 90 de lei pe oră, fără să fie stipulate dacă termenul de “ oră” se referă la posesia efectivă a utilajului sau perioada de funcţionare a acestuia. Utilajul, despre care nimeni nu ştie dacă a fost utilizat măcar un minut în folosul comunităţii i-ar fi putut aduce tatălui primarului Ovidiu Hada 788.400 de lei pe an. “Nici nu am văzut cum arată buldo-escavatorul respectiv. Am încheiat un contract cu Asociaţia Maranatha, pentru utilajul respectiv. Apoi între firma T&R LOGISTICS PLASTICO SRL şi Primăria Hunedoara a fost încheiat un alt contract. Banii pe care-i primeam de la Primărie îi plăteam Asociaţiei. Am toate ordinele de plată prin care am făcut aceste plăţi, cea mai mică sumă fiind de 15.210 lei”, susţine Ioan Ţiplea.

Comisioane egale, 20 la sută, pentru Hada şi Dan Robert

Fostul angajat al Primăriei Hunedoara recunoaşte că, instigat de cei doi edili a mai comis anumite neregului. Una dintre acestea a fost achiziţionarea de diverse materiale prin firme intermediare şi umflarea preţului acestora. Folosirea de intermediari în vederea achiziţionării de materiale era necesară pentru ca primarul şi viceprimarul să-şi încaseze comisioane de câte 20 la sută din fiecare achiziţie. “Am cumpărat prin firma controlată de mine diverse materiale. Am pentru fiecare dintre acestea acte de însoţire a mărfii şi de recepţie semnate de persoanele care au preluat materialele. De asemenea menţionez că preţurile materialelor au fost acceptate de conducerea Primăriei. Eram nevoit să pun un adaos de cel puţin 40 la sută pentru a putea să ofer comisionul pe care-l pretindeau atât primarul cât şi viceprimarul” povesteşte Ioan Ţiplea. Multe dintre materialele cumpărate de Primărie nu au ajuns să fie folosite la lucrările comunitare ci au fost destinate unor investiţii personale ale celor doi edili.

În ediţia de mâine vom reveni cu amănunte despre relaţia dintre firmele soţiei viceprimarului Dan Robert, Alexandrina Coşereanu şi banii din visteria Hunedoarei şi cu alte inginerii financiare ale celor doi edili din municipiul de pe Cerna.

La al PNL Congres, Antonescu reales


Trei hunedoreni au prins un loc în structurile de conducere ale Partidului Naţional Liberal. Dan Radu Ruşanu, Mircia Muntean şi Mircea Ioan Moloţ au fost votaţi pe lista lui Crin Antonescu. Ioan Timiş, deputat PNL a demisionat din partid şi a anunţat că se va alătura democrat – liberalilor.

În cadrul Congresului PNL care s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă la Bucureşti, Crin Antonescu a fost reales preşedinte al partidului. Antonescu a obţinut 986 din voturile delegaţilor, în vreme ce contracandidatul său, Ludovic Orban a avut doar 357 de sufragii.

Diplomaţii şi diplomaţiile lor

După Congres, preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a refuzat să comenteze lucrările congresului, în ciuda faptului că Antonescu a cerut colegilor săi liberali din teritoriu să pună osul la muncă şi să se implice în promovarea PNL-ului. Moloţ a şi-a motivat refuzul spunând că se află în zi de odihnă. Mai deschis la dialog s-a arătat fostul preşedinte PNL Hunedoara, Mircia Muntean, omul care a făcut ca Hunedoara să fie acum un judeţ condus de liberali. „A fost un Congres viu cu dezbateri acide pe alocuri. Alegerile au dus la o întărire a partidului în jurul lui Crin Antonescu, un om credibil care va avea un cuvânt greu de spus la viitoarele alegeri. Liste şi listuţe au existat întotdeauna, astfel încât motivele invocate de adversarii săi nu sunt întemeiate şi nu au sorţi de izbândă. În urmă cu şase ani am intrat singur în structurile centrale ale partidului, fiind în afara unei liste făcute atunci de Călin Popescu -Tăriceanu şi Ludovic Orban. Concluziile le trag devenii şi simpatizanţii liberali care sunt cei mai numeroşi din ţară aici, la Hunedoara”, a declarat primarul Mircia Muntean.

Ioan Timiş: „Eu când vreau să fluier, fluier”

Pentru hunedoreni, pata de culoare a Congresului PNL a comis-o deputatul Ioan Timiş, cel care a decis înainte cu o zi de congres să fluiere la altă masă. Fostul deputat PNL de Hunedoara a demisionat din partid şi a anunţat că se va alătura democrat – liberalilor. Cu toate acestea, demnitarul crede că poziţia de forţă adoptată de Crin Antonescu ar pute să îi servească la viitoarele alegeri prezidenţiale. „Eu sunt puţin rupt de aceste evoluţii acum. În primul rând modalitatea de alegere a echipei are în conţinutul ei o tentă nedemocratică, dar validarea de către Congres transformă orice lucru nedemocratic într-unul democratic. Asta înseamnă pentru PNL şi Crin Antonescu o demonstraţie de forţă care îl plasează în acest moment pe o poziţie favorabilă pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. Crin Antonescu se află în poziţia de start cu un partid în spate. PD-L şi PSD nu pot să scoată la „interval” candidaţi la fel de puternici, astfel încât Antonescu devine cel mai bine plasat prin această poziţie de forţă. Cu toate acestea există în PNL unii nemulţumiţi de rezultatul alegerilor şi nu ştiu dacă Antonescu va avea suportul necesar să facă ceea ce şi-a propus. În ceea ce mă priveşte mă înscriu în PDL”, a declarat deputatul Ioan Timiş.

Cu excepţia mandatului 1996 -2000, Ioan Timiş şi-a petrecut viaţa de după sfârşitul sistemului ceauşist în Parlamentul României. Lăsând pe dinafară mandatul 1990 – 1992, mandat pe care l-a nesocotit şi Ion Iliescu, politicianul Ioan Timiş nu a reuşit niciodată să îşi încheie mandatul în acelaşi partid în care l-a început. Chestionat în legătură cu această „ciudăţenie”, Ioan Timiş a oferit un răspuns care nea băgat cu totul în ceaţă: „Mandatul de parlamentar este unul reprezentativ şi colectiv, nu unul individual. Dacă respecţi legea şi Constituţia eşti liber să faci ce vrei. Partidul este doar vehiculul care te duce la uşa Parlamentului. De aceea nu am nici un fel de complex în acest sens”.


Marcel Bot

Incendiu la biserica cimitirului ortodox din Deva

Acoperişul bisericii din cimitirul de pe strada Mihail Eminescu din Deva a luat foc duminică. După primele evaluări, cauza incendiului este un scurtcircuit. Flăcările au afectat în principal acoperişul lăcaşului de cult construit din lemn de brad, carton gudronat şi tablă zincată. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale şi un echipaj SMRD. Incendiul a fost stins după aproximativ o oră şi jumătate, acţiunea pompierilor fiind îngreunată de locul destul de strâmt, biserica fiind construită între mormintele din cimitirul ortodox. “Candelabrul din biserică a fost desprins de pompieri pentru a nu fi avariat. Din primele evaluări nici mobilierul nici pictura interioară nu sunt grav afectate”, a declarat putrătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda. Preotul paroh Lucian Popa, nu a putut decât să privească descumpănit cum echipajele de pompieri decopertau acoperişul bisericii pentru a ajunge cu jeturile de apă la lemnul incendiat. “Este munca mea de peste 10 ani care se duce acum de râpă în câteva clipe. Mă rog lui Dumnezeu să nu fie foarte afectat interiorul bisericii. Probabil că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit”, a relatat părintele Lucian Popa.
Irina Năstase

Traficul de persoane e o „meserie” care dă bătaie de cap poliţiştilor

Poveştile despre bărbaţi şi femei torturaţi fizic, psihic sau economic continuă şi în secolul XXI să şocheze o lume întreagă. Sclavia, deşi abolită acum mai bine de două sute de ani, nu a dispărut, şi-a schimbat doar denumirea în trafic de persoane. Pentru unii a devenit o “meserie” de lux, o “meserie” profitabilă, însă pentru alţii ... un chin a cărui urme îi marchează pe viaţă, îi schimbă din toate punctele de vedere.

A dat curs unui anunţ de angajare pentru a muncii într-o ţară europeană, a plecat cu gândul că va câştiga un ban cinstit şi s-a profitat de lipsa ei de informare şi de situaţia economică în care se afla. A ajuns într-o ţară străină unde nu cunoştea limba, i-au fost luate actele, a fost bătută cu pumnii şi picioarele şi ameninţată că dacă nu “cooperează” şi-ar putea pierde familia. Este cazul unei tinere din judeţul Hunedoara, care visa la un trai mai bun dar care a ajuns pe mâna traficanţilor de persoane şi obligată să se prostitueze. Astfel de cazuri precum şi cele de violenţă în familie au fost discutate, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui simpozion organizat la Poliţia Deva, la care au participat tineri din ţări precum Armenia, Austria, Belarus, Bosnia - Herţegovina, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania, Turcia şi Ucraina. Seminarul a fost organizat în baza unui parteneriat între poliţia hunedoreană şi societatea civilă, reprezentată de Asociaţia pentru Consolidarea Societăţii Civile Valea Jiului – Petroşani, în cadrul Proiectului internaţional „STOP THE VIOLENCE”, finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acţiune”.

„În scopul optimizării activităţilor de prevenţie a infracţionalităţii în mediul familial şi a fenomenului de trafic de persoane, seminarul îşi propune consolidarea relaţiei poliţie cu partenerii din societatea civilă, ce pot substanţial sprijini acţiunile poliţiei în acest sens.” – apreciază şeful IPJ Hunedoara, comisar şef de poliţie Liviu Dumitru.

Traficul de persoane, o ameninţare reală

“Meseria” aceasta aduce în buzunarele traficanţilor de persoane profit de milioane de euro. Conform statisticilor Comisiei Europene, traficul de persoane care sunt forţate la muncă a înregistrat, în ultimii ani, o creştere de peste 30 la sută. În România peste 250 de persoane au fost traficate, în cursul anului trecut, spre ţări precum Spania, Italia, Cehia sau Grecia unde au fost forţate să lucreze în condiţii inumane, în domenii precum agricultura sau construcţiile. Chiar şi aşa, în 2009, peste 200 de persoane au fost cercetate şi aproximativ 95 de persoane ce făceau parte din 33 de reţele de traficanţi, au fost arestate. Majoritatea victimelor au reuşit să fugă şi s-au întors în ţară. Aici au primit consiliere psihologică şi au încercat să colaboreze cu autorităţile pentru a ajuta la anihilarea reţelelor de traficanţi de persoane. Autorităţile române le asigură anonimatul şi protecţie fizică însă chiar şi aşa sentimentul de teamă nu dispare.

Munca în străinătate, principalul mod de recrutare a victimelor

Faptul că nu se informează temeinic îi face pe români să devină “victime” sigure pentru traficanţii de persoane. Autorităţile îi sfătuiesc pe oameni ca, înainte de a pleca spre un loc de muncă în străinătate, să se informeze despre firma care intermediază angajarea prin apelarea numărului 0800800678, serviciu ce aparţine Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, e de preferat ca, înainte de a pleca peste hotare, angajatul să facă copii ale actelor de călătorie, să anunţe una din rude despre plecare sa , rudă care să ştie şi detalii despre noul loc de muncă. Este recomandată şi consultarea unui jurist înainte de semnarea contractului de muncă şi chiar contactarea ambasadei ţării de destinaţie pentru a verifica elemente legate de legalitatea firmei angajatoare.

Violenţa în familie, în atenţia poliţiştilor

Oamenii legii afirmă că problematica violenţei în familie rămâne în continuare în atenţia poliţiei hunedorene, în special pe domeniul prevenţiei, deoarece în contextul social şi economic actual, cazurile de violenţă domestică ar putea creşte considerabil. Printre cauzele care îi determină pe unii oameni să recurgă la astfel de gesturi sunt: lipsurile financiare şi traiul la limita subzistenţei. Anul trecut, poliţiştii hunedoreni au fost solicitaţi prin Serviciul Apeluri de Urgenţă 112, să intervină în 546 de conflicte familiale. „Prognozarea creşterii infracţiunilor cu violenţă în următoarea perioadă o confirmă şi statistica operativă, ce arată că faţă de anul 2008, în anul trecut infracţiunile de natură judiciară au crescut cu 10 la sută, iar cele de vătămări corporale grave, tâlhării şi violuri cu 34,67 la sută. Pozitiv este faptul că, totuşi, a scăzut numărul infracţiunilor de omor şi lovituri cauzatoare de moarte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, Bogdan Niţu.



Un exemplu în sensul traficului de persoane este cazul unei hunedorence care a ajuns peste hotare unde i s-a promis un loc de muncă, cazare şi masă. Ajunsă acolo, traficanţii i-au luat actele, au forţat-o să muncească în agricultură de la ora opt dimineaţa şi uneori chiar şi până la zece seara fără pauze, nu i-au întocmit contract de muncă şi nu i-au dat nici un ban. Când a refuzat să mai lucreze au bătut-o cu pumnii şi picioarele, au torturat-o cu un ciocan şi i-au înfipt o surubelniţă în spate.


Andreea Lazăr

Ziua mamei, la cei fără familie

Orfanii şi bătrânii abandonaţi la azil împart, ca într-o mare familie, bucuria acestor zile de sărbătoare. De ziua mamei, copiii însinguraţi în centrele de plasament au pregătit mărţişoare pentru a le dărui ,,bunicuţelor’’ aflate în centrele pentru adulţi.

Direcţia pentru Protecţia Copilului a pregătit o serie de manifestări, pe parcursul mai multor zile, cu programe artistice, mese festive şi vizite între copiii din orfelinate şi bătrânii din aziluri. Ziua de 8 Martie este sărbătorită de copiii Centrului de Plasament Brad la ,,bunicii’’ din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Brad, copiii Caselor Familiale Orăştie vor dărui mărţişoare şi felicitări educatoarelor şi ,,bunicilor’’ din cadrul Locuinţelor Protejate Orăştie, iar elevii Şcolii Speciale Păclişa au pregătit un spectacol artistic pentru mame şi pentru beneficiarele şi angajatele Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Păclişa.

Preasfinţitul Gurie a binecuvântat la Nandru

Duminica de ieri a fost o zi deosebită pentru micuţa comunitate din satul Nandru, comuna Pştiş. Preasfinţitul Gurie, episcop al Devei şi Hunedoarei, a oficiat o slujbă de sfinţire la biserica ortodoxă cu hramul „Schimbarea la Faţă”. Evenimentul a venit ca o împlinire a eforturilor depuse de autorităţi, sponsori şi enoriaşi pentru renovarea lăcaşului de cult.

Tineri îmbrăcaţi în strai popular l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Gurie cu pâine şi sare în faţa bisericii din Nandru, biserică ce devenise, ieri, neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care au dorit să ia parte la slujba religioasă.

Cei ce nu înţeleg sensul Crucii o poartă cum îşi duc ocnaşii lanţurile

Pictura din biserică, icoanele lucrate în foiţă de aur şi exteriorul bisericii au fost vreme de un an refăcute prin grija creştinească a autorităţilor locale, a enoriaşilor şi a sponsorului Tiberiu Stan. Renovarea bisericii a costat 40.000 de lei. Biserica „Schimbarea la Faţă” a fost construită în 1925, iar târnosirea s-a făcut în anul 1985. „Am venit cu mare bucurie să binecuvântăm lucrările făcute în această parohie pentru că părintele Eugen şi enoriaşii au trudit o vreme îndelungată pentru a renova lăcaşul bisericii din Nandru. Este a treia duminică din Postul Mare. Duminica de astăzi este cea a Sfintei Cruci, este închinată Sfintei Cruci. Astăzi avem posibilitatea să medităm ce reprezintă crucea pentru creştini. Dacă până la răstignirea lui Iisus crucea era cel mai josnic semn, acum este altar de jertfă, sabie împotriva diavolului. Important este să înţelegem sensul şi valoarea crucii. Creştinii care înţeleg sensul crucii o poartă cu dragoste. Cei care nu înţeleg o poartă cu silă aşa cum îşi poartă ocnaşul lanţurile la picioare”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Părintele Eugen este de acum sachelar

În semn de preţuire a devotamentului faţă de parohie şi enoriaşi, ieri, preotul Eugen Neacşu, parohul bisericii „Schimbarea la Faţă” din Nandru, a fost ridicat la rang de sachelar. După oficierea slujbei religioase, toţi cei prezenţi au fost omeniţi cu un pahar de vin, colaci şi plăcinte gătite de post. „Părintele s-a implicat foarte mult pentru realizarea acestor lucrări. Astăzi, noi adus colacii şi vinul. Prăjiturile de post au fost făcute de săteni. Mai avem de sfinţit trei biserici în comună. Ele vor fi renovate în, cel mult, două luni”, spune Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic.

Maria Bulz

8 martie „portocaliu”, la Brad

Brădenii şi-au sărbătorit femeile cu două zile mai devreme. Peste 250 de reprezentante ale sexului frumos din municipiul Brad, au fost invitate sâmbătă seara, la un bal dedicat zilei de 8 martie. Organizatorii evenimentului au fost democrat-liberalii brădeni care au vrut astfel să aducă un omagiu tuturor femeilor din zonă.

Saloanele unuia dintre cele mai mari restaurante din municipiul Brad s-au dovedit neîncăpătoare pentru cele peste 250 de doamne şi domnişoare participante la balul dedicat zilei de 8 martie. Evenimentul a fost oferit femeilor de către organizaţia locală a Partidului Democrat Liberal.

Cântec joc şi voie bună

Amfitrioni ai balului au fost liderii PDL, Mihai Gorcea şi Florin Oprişa, iar în calitate de invitaţi au fost prezenţi printre reprezentantele sexului frumos din Brad, subprefectul Dorin Gligor, senatorul Dorin Păran, primari din comunele învecinate, Marus Omotă din Ilia, Ioan Faur din Ribiţa şi Octavian Roman din Rapolt. „Femeile trebuie respectate şi iubite cu fiecare ocazie, nu neapărat doar în anii electorali. Noi le respectăm şi le oferim o floare un gând bun şi măcar o seară de voie bună în fiecare an”, a declarat consilierul local Florin Oprişa, definind şi scopul pentru care a fost organizat evenimentul, sărbătorirea femeilor din Brad. La rândul său subprefectul Dorin Gligor le-a oferit câte o floare invitatelor la petrecere. „Am fost invitat de foştii mei colegi din PDL Brad şi nu puteam să vin cu mâna goală. Era normal să ofer o floare celor pe care le sărbătorim aici. Cred că fiecare femeie merită respectul nostru, pentru că femeile sunt cele care ne dau viaţă, ne cresc şi ne educă”, a declarat Dorin Gligor. Petrecerea care a început în jurul orelor 18 s-a terminat târziu în noapte într-o atmosferă de voie bună generală. „A fost foarte frumos. Nu sunt membră al niciunui partid, dar cred că iniţiativa organizatorilor petrecerii de astăzi este una excelentă. Meritrăm şi noi femeile să ne simţim bine măcar odată pe an”, este de părere Ioana Andreica una dintre participantele la eveniment. „Sper ca toată lumea s-a simţit bine. După cum s-au încins horele şi s-a petrecut astăzi pot să spun doar că acţiunea a avut succes şi am reuşit să oferim câteva clipe de voie bune femeilor din Brad care au luat parte la balul nostru” a concluzionat Mihai Gorcea preşedintele PDL Brad.
Irina Năstase